Η ΕΝΕΛΒΙ για τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα σχετικά με το βιβλίο

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την Τετάρτη 14/1/15, από τις 20:00 έως τις 21:00, μια ανοικτή συνέντευξη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η συνέντευξη δόθηκε με τη μορφή ερωτήσεων που υπέβαλλαν οι χρήστες του Twitter (κάθε ερώτηση δεν ξεπερνούσε τους 140 χαρακτήρες). Οι ερωτήσεις συγκεντρώνονταν στο hashtag #asktsipras, από εκεί οι συντονιστές τις ομαδοποιούσαν και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε γενικά σε μια δέσμη ερωτήσεων.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου υπέβαλε δύο καίριες ερωτήσεις, μέσω των λογαριασμών των εκδόσεων Διόπτρα, Καστανιώτη, Μίνωα, Πατάκη. Επίσης, πολλοί χρήστες αναμετέδωσαν τις ερωτήσεις αυτές.

1. Η Τρόικα ζητάει αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ των βιβλίων (ενώ π.χ. στην Αγγλία είναι 0%). Πώς θα αμυνθεί η νέα κυβέρνηση; #asktsipras

2. Η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής προκάλεσε χάος στον χώρο του βιβλίου. Δεσμευτήκατε ότι θα την επαναφέρετε. Έχετε χρονοδιάγραμμα; #asktsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε διάφορα σημαντικά θέματα, έγραψε κάτι και για το βιβλίο (υπερβολικά γενικό): να προστατεύσουμε το βιβλίο & την ανάγνωση. Καταπολέμιση του ολιγοπωλίου στο βιβλίο. (Η ορθογραφία διατηρείται ως είχε).

Μπορείτε να δείτε απευθείας την απάντησή του και εδώ: https://twitter.com/atsipras/status/555439166449025024
Η ΕΝΕΛΒΙ αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τη δέσμευσή του για την επαναφορά της ενιαίας τιμής, όπως αυτή εκφράστηκε διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα στη μεγάλη συγκέντρωση του θεάτρου Ακροπόλ στις 17/3/2014 και η οποία έχει ως εξής: «Εμείς δεσμευθήκαμε στη συνάντηση που είχαμε προ ολίγων ημερών με τους ανθρώπους του βιβλίου ότι, αν ο λαός μάς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας και τους ανθρώπους του και φυσικά θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή».

 

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος
Πρόεδρος (Εκδόσεις Μίνωας)

Ελένη Πατάκη
Αντιπρόεδρος (Εκδόσεις Πατάκη)

Κωνσταντίνος Γκοβόστης
Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Γκοβόστη)

Αργύρης Καστανιώτης
Ταμίας (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Αναπληρ. Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Διόπτρα)